< Tilbage

Henna Ask hædret som en betydningsfuld avlshoppe i DV!10-08-2022 - 10:07

Landos vandrestatuette er i år tildelt den 21-årige elitehoppe Henna Ask e. Kannan/ Freibeuter, der er opdrættet af Stutteri Ask og det meste af sit liv passet af Gry Christensen, som modtog statuette og blomster. Henna er mor til 14 afkom og heriblandt de tre kårede hingste Canon Ask, Cyrano Ask og Casper Ask samt sølvmedaljehoppen Henni Ask og bronzemedaljehoppen Holly Aski lighed med en række succesfulde sportsheste, hvoraf både Canon Ask og Hait Ask har konkurreret i op til 150 cm klasser 

Henna Ask er avlet på Stutteri Ask og faktisk hører en sjov historie med til Henna - hun er nemlig en fejl, men nok en af de bedste fejl der kunne ske. 

 

Henna's mor Heide Ask gik selv international sport, hun har bl.a. vundet Danmarks Mesterskabet og deltaget ved VM med Lone Kroman i sadlen og når man går sport på det niveau, er det svært selv at bære sine føl samtidigt. I år 2000 da Heide skulle insemineres var de danske dyrelæger ikke så langt fremme med embryotransfer, som de er i dag. Derfor blev Heide sendt til Belgien for at blive insemineret med frostsæd fra vores egen hingst Calypso Ask og efterfølgende få lavet embryotransfer til en rugehoppe.

Heide blev insemineret og alt gik godt, lige ind til konen til den belgiske dyrelæge gik ud i laboratoriet for at rydde op efter insemineringen, det var ikke et tomt strå med Calypso Ask, der lå på bordet, det var derimod et tom strå fra Kannan. Calypso Ask og Kannan havde begge rød skrift på deres froststrå og dyrlægen var kommet til at tage det forkerte op af beholderen.

Dyrlægen ringede selvfølgelig straks og beklagede sin fejl og spurgte om han skulle sprøjte Heide i brunst igen så vi kunne inseminere på ny - Heldigvis sagde vi nej og lod Henna få chancen for at komme til verden. Den gang var Kannan jo blot en yngre hingst og langt fra så kendt, som han er i dag, så tvivlen var der, men der er bestemt ingen på Stutteri Ask, der fortryder det i dag!


Henna er i dag 21 år gammel og lever livet som ”pensionist” i på de store græsfolde rundt om Stutteri Ask, hun har selv opnået B-status i springning, er kåret i ERDS og hun er i dag mor til 14 afkom, hvoraf hun selv har båret ca. halvdelen og den anden halvdel er lavet via embryotransfer. Herudover er hun mormor til 5 afkom og farmor til 38 afkom registret i DV

Hun bærer ikke længere selv sine føl, men venter sit næste føl i 2023, som bliver båret af en rugehoppe.

 

Henna Ask er en hoppe med meget stor betydning for mange på Stutteri Ask, hun var en af de første heste vores chefberider Søren Møller Rohde red, da han startede på Stutteri Ask og siden hun i 2008 blev taget ud af sporten for at hellige sig til avlen, har hun haft en særlig status i vores hoppestald hvor særligt Gry Christensen, som blev ansat på Stutteri Ask i oktober 2007, har haft et helt særligt bånd til Henna og hendes afkom og derfor syntes vi på Stutteri Ask også, at det er Gry der skulle modtage prisen.

 

< Tilbage