<

Stævnet er Aflyst!
Men vi holder stadig hingstefremvisning
13-04-2018 - 13:33

På anbefaling af vores dyrelæge Højgård Hestehospital aflyser vi weekendends stævne, idet der er stor mistanke om Herpesvirus på fyn. De fraråder større forsamlinger af heste, hvor smitten kan sprede sig ved og vi ser os derfor forpligtiget til at aflyse vores ridestævne.

Symptomerne kan være meget små og der kan være smitte fare allerede når heste har 38,2 i feber. Så vi tør ikke løbe nogle chancer i forhold til vores hopper og føl samt hingstestation. 


Vi håber på forståelse og opfordre stadig folk til at komme til hingstefremvisning lørdag kl 14.00 hvor vi vil vise vores hingste og afkom efter disse. Staldene vil også være åbne, men vi henstiller folk til ikke at komme i deres almindelige hestetøj, da virusen kan overføres via mennesker. 


Se Højgård Hestehospitals anbefalinger og varsler her på deres facebookside.

 

Alle tilmeldte rytterne vil selvfølgelig få deres indskud refundret. 

Der er stadig hingstefremvisning!

Vi har ikke syge heste i egen bestand og vil derfor stadig meget gerne se Jer alle sammen til hingstefremvisning lørdag kl. 14.00.

Staldene vil også være åbne, men vi henstiller folk til ikke at komme i deres almindelige hestetøj, da virusen kan overføres via mennesker. 

 

 

Højgård Hestehospitals udmelding

Som flere sikkert har hørt er der mistanke om virus sygdom på Fyn. Det virus vi mistænker, hedder Herpesvirus og findes i flere forskellige varianter. Nogle der kan medføre kliniske tegn som luftvejsflåd med eller uden hoste, aborter hos hopper og slingerhed i bagparten.
Hestens herpesvirus er kendt over hele verden med udbrud typisk set, når mange heste samles, bliver stressede eller har anden sygdom der svækker immunforsvaret. Virus ligger gemt i nervevæv hos stort set alle vores heste og kan typisk bryde ud og medføre feber med næseflåd, der så kan smitte videre. Den herpesvariant der er mest kendt hos mennesker er den, der forårsager forkølelsessår, som mennesker også har gemt i sig, og som kan bryde ud og smitte videre, hvis man ikke passer på håndhygiejne. Hestens herpesvirus kan dog ikke smitte til mennesker og omvendt.
Det normale og forholdsvis harmløse forløb ved herpesvirus er feber i 2-5 dage kan beskrives som en omgang forkølelse. Der ses næseflåd og eventuelt hoste, hvorefter hestens immunforsvar så får slået virus ihjel og hesten kommer sig uden andre komplikationer. Enkelte gange ses virus typer der bryder ud, der er lidt mere aggressive og efter en febertop, kan disse medføre aborter hos drægtige hopper og slingerhed i bagparten hos voksne heste. Fælles for forløbet er, at hesten altid vil få feber, før nogle af de andre ting udvikler sig. Derfor er overvågning af hesten temperatur dagligt, gerne 2 gange daglig, den absolut bedste måde at overvåge sin hest med.
Prøveudtagelse til undersøgelse for virus tages ved at føre en tør svaber ind i begge næsehuler, samt udtage en blodprøve og begge bliver så analyseret ved hjælpe af PCR. Der bør kun tages prøver af heste med feber eller andre symptomer og det er derfor ikke til at afgøre om din hest er inficeret, hvis den ikke har nogle symptomer. Her bør man holde sig til at overvåge temperaturen dagligt.
Virus er desværre meget smitsomt via små næseflåds dråber der bliver spredt ud i luften når hesten pruster eller hoster. Derfor er det svært at styre, når først virus er i udbrud i en stald, da det dermed er en luftbåren smitte. Det er derfor klogt at undgå større forsamlinger af heste, hvor smitten kan sprede sig ved, at en enkelt hest måske kun viser svage tegn på at være syg og man ikke opdager, at den har en lavgradig feber. Feber er i dette tilfælde over 38.2 C.
Skulle din hest vise nedsat ædelyst eller opføre sig lidt mere stille end den plejer, så tag temperaturen straks og kontakt din dyrlæge, så I i fællesskab kan afgøre, hvad der er den bedste plan for den enkelte hest.
Husk at langt de fleste tilfælde af denne virussygdom ender som en harmløs forkølelse, men på grund af den store smittefare, beskytter I jeres alle sammens heste ved at følge ovenstående råd om at tage temperatur dagligt.<